گوناگون

کشف تبرهای سنگی به قدمت «۱.۵ میلیون سال» در بیابان‌های عراق

جالبینو| یک پروژه آزمایشی برای بررسی مواد سطحی باستان‌شناسی موجود در بیابان غربی عراق به تازگی منجر به کشف‌های زیادی از دوران پارینه‌سنگی قدیم و میانه شامل ۸۵۰ قطعه آثار مختلف دوران سنگی شده است. این کشف به حدی مهم بود که اِلا اِگبرْتس باستان‌شناس آن را موفقیتی بزرگ نامید. 

به گزارش جالبینو، تیم باستان‌شناسی هفت محوطه پارینه‌سنگی را کشف کرد که همگی در منطقه‌ای به وسعت ۹ در ۱۹ کیلومتر قرار داشتند. حفاری سطحی روی یک محوطه متمرکز شد که بستر دریاچه‌ای خشکیده و رودخانه‌ای خشک که از منظر عبور می‌کرد، در آن مشاهده می‌شد. اگبرتس بیش از ۸۵۰ قطعه ابزار از این مکان جمع‌آوری کرد، از جمله تبرهای دستی سنگی که شاید تا ۱.۵ میلیون سال قدمت داشته باشند. 

Screenshot+2025-02-09+134658

ایگبرتس در اینباره گفته: «سایر محوطه‌ها نیز شایسته بررسی سیستماتیک و دقیق هستند که قطعاً مواد سنگی مشابه در آن‌ها نیز یافت خواهد شد.» 

ابزارهای سنگی کشف‌شده بسیار چشمگیر بودند، به‌ویژه اینکه باستان‌شناسان تنها از راه غربال کردن سطح زمین به این کشف‌ها دست یافتند و حفاری‌های عمیق انجام ندادند. به‌جز تبرهای دستی باستانی، تکه‌های سنگی لوالوآ نیز کشف شده است. این تکه‌ها که از نظر پیچیدگی پیشرفته‌تر از تبرهای دستی هستند، ابزارهای دستی هستند که قدمت‌شان به حدود ۳۰۰ هزار تا ۵۰ هزار سال پیش باز می‌گردد. 

اگبرتس و تیمش با بررسی توزیع محوطه‌ها و مطالعه تاریخ زمین‌شناسی منطقه، سرنخ‌هایی از استفاده انسان‌های اولیه از مناظر طبیعی یافتند. اگبرتس باور دارد که گسترش تحقیقات به یک منطقه وسیع‌تر به پژوهشگران امکان می‌دهد دیدگاه تازه‌ای نسبت به چگونگی پیشرفت تکامل انسان و رفتار در بین‌النهرین و شبه‌جزیره عربستان به دست آورند.

هیئت باستان‌شناسی و میراث عراق نیز این تیم را تشویق کرده که تحقیقاتشان را ادامه دهند و اگبرتس قصد دارد این کار را انجام دهد. او امیدوارست با تأمین بودجه لازم بتواند اطلاعات جدیدی از تغییرات زیست‌محیطی دوران پلیستوسین و حضور و رفتار انسان‌های اولیه در بیابان غربی عراق از جمله تبرهای دستی و تکه‌های لِوالوآ بدست آورد.

مترجم: زهرا ذوالقدر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا