موزه نظامی از بخشهای متعددی همچون سالن پوشاک ادوار مختلف ارتش ایران، سالن سلاحهای سرد، سالن مدال و نشانهای ارتش و سلاحهای گرم اهدایی به سران ارتش، سالن سلاحهای سبک و سنگین، سالن سلاحهای خارجی با قدمت طولانی تشکیل شده است .
موزه نظامی
موقعیت: ضلع شمالی موزه استاد بهزاد
معرفی: موزه نظامی در سال ۱۳۱۷ برای تاجالملوک مادر محمدرضاشاه با همت شهرام پسر اشرف بازسازی و مرمت و به کاخ شهرام معروف شد.
نگهبانانی از دوران هخامنشی تا پهلوی
فضای نظامی موزه با وجود سربازانی که در ورودی موزه هستند و سربازانی که در محوطه داخلی ایستاده اند کاملا مشهود است. این موزه متعلق به ارتش است. درسالن ابتدایی آن مجسمه هایی از سربازان پیاده نظام دوران هخامنشی، اشکانیان، سامانیان، صفاریان،تیموریان، افشاریان،صفویان، زندیه، قاجاریه و در نهایت پهلوی را مشاهده کنید که سپرها، کلاخودها، درفش ها و پوشش نظامیان این دوران ها را به نمایش گذاشته اند. در میانه سالن دوم مجسمه تاکسیدرمی دو راس اسب قرار دارد که به این موزه اهدا شده اند و در ویترین های اطراف می توانید انواع و اقسام سلاح هایی گرم و توپخانه زمان صفویه و قاجاریه و دیگر تجهیزات نظامی را مشاهده کنید.
محوطه بیرونی موزه نظامی
محوطه بیرونی موزه نظامی مملو از ادوات جنگی است که سیر تکامل انواع و اقسام توپ ها و عراده های جنگی را به نمایش گذاشته اند.
دو توپ جنگی در ابتدای خیابان ورودی موزه انگار وظیفه خوشامدگویی بازدید کنندگان به این موزه را بر عهده دارند. در دو طرف خیابان می توانید تانک ها و نفرهای نظامی را مشاهده کنید که توسط زنجیر محصور شده اند. یک سرباز نیز وظیفه نگهبانی از این ادوات را به عهده دارد تا کودکان سوار آنها نشوند. عکسبرداری در محوطه بیرونی موزه نظامی آزاد است و می توانید در کنار این ادوات عکاسی کنید. روبروی در اصلی هم بعد از بالار فتن از چند پله می توانید چند هواپیمای نظامی قدیمی رامشاهده کنید که سالهاست زمیگیر شده اند و محلی برای عکاسی مراجعان هستند.
دو سالن از موزه نظامی به نمایش ادوات نظامی دوران پهلوی و انقلاب اسلامی تعلق دارد. کلاشینکف ارتشبد فریدون جم، کلت کالیبر ۲۲ روسی و امریکایی، برنو محمدرضا پهلوی و تفنگ ژ۳ اهدا شده توسط رئیسجمهوری ترکیه در اردیبهشت سال ۵۴ ،مسلسل اسپانیولی ۱۹۷۰، تفنگ لول شکاری هندی، تفنگ ۵ تیر ترکیه، طپانچه اتوماتیک جمشید آموزگار، مسلسل وینچستر و ماکزیم برخی از آثار خاص این بخش از موزه هستند.
یادگارهای ناصرالدین شاه
یکی دیگر از آثاری که در این موزه می توانید مشاهده کنید دفتر اسامی و مشخصات فوجهای مخصوص ناصرالدین شاه است . در بالای این دفتر تابلو بزرگی که دربرگیرنده نمایش مراسم سلام در حضور ناصرالدین شاه قاجار است دیده میشود. این تابلو را سردار سیفالسلطنه علیاکبر خان افشار قاسمیلو در سال ۱۳۰۳ اهدا کرده است. شمشیر فولادی شوسکه روسیه متعلق به سال ۱۸۲۹ و اهدا شده توسط نیکلاس اول به فتحعلی شاه قاجار را باید در ردیف محبوبترین آثار این گنجینه قرار داد.
تفنگهای قلعهای دوره عثمانی، قمه قشونی ۱۹۱۱ میلادی، تفنگ سرپر مصری، تپانچه فشنگزنی رولور ۱ تا ۶ اول به همراه تپانچه موسوم به شیشه عطر و اسلحه خودکاری ساخت صنعتکاران کرمانشاه نیز بر جذابیتهای این بخش از موزه افزوده است.در سایر ویترینهای این قسمت از موزه نظامی آثار و ادواتی از وسایل مربوط به ساخت گلولههای سرپر دیده میشود و در بخش دیگری از آن انواع دوربینهای جنگی و شکاری قرار گرفته است.
تفنگ سرپر و دوران طلایی چاشنی
در طبقه دوم موزه انبوهی از سلاحها، نشانها و ادوات جنگی به چشم میخورد و به طور شاخص سیر تکامل سلاح و مهمات ایران از زمان ورود تفنگهای سرپر، چخماقی و در نهایت چاشنیدار به نمایش درآمده است. از آثار جالب توجه این تالار میتوان به تپانچه سرپر ساخت ایران و تپانچه چاشنیدار عباس میرزا قاجار اشاره کرد.
مسلسل ماکزیم ۱۳۰، مسلسل هاچکیس ۱۹۰۵ فرانسه و مسلسل ۳ لوله ولن مظفرالدین شاه ساخت ۱۸۸۷ میلادی در کارخانه نوردن فلت انگلستان از دیگر جاذبههای موزه نظامی محسوب میشود.تفنگهای سرپر شاه عباسی مربوط به سالهای ۹۳۸ تا ۱۰۳۸ قمری، تفنگ چخماقی دوران صفویه و قاجاریه که ساخت صنعتکاران ایران و قفقاز در قرون ۱۲ تا ۱۴ قمری است از دیگر بخشهای جذاب این تالار است.
همچنین دیدن تفنگ برادران شرلی، تفنگ طهماسب، تفنگ ۸ لول فیتیلهای به همراه دبه باروت و سپر پوست کرگدن در کنار شمشیر سفیر کبیر ایران، شمشیر فولادی و طلاکوب شده شاه عباس و به همراه شمشیر فولادی ساخت ایران در دوره صفویه خالی از لطف نیست.از عجایب موجود در این سالن میتوان به نقشه شهر هرات و عصا تفنگی به منظور حفاظت از شخصیتهای سلسله قاجاریه اشاره کرد.
شکست حصر آبادان در سعد آباد
سالن بعدی به نمایش آثاری از شهدای ارتش اختصاص دارد. تندیس، لباسها و آثاری از شهیدان آبشناسان، فلاحی، صیاد شیرازی و شهید همت فرمانده ناوچه پیکان در این سالن قرار دارد. در انتهای سالن ماکت بزرگی از عملیات ثامن الائمه که به شکست حصر آبادان منجر شد را می بینید.
منبع: همشهری