
مهدی یراحی متولد ۱۳۶۰ از اهواز، خواننده و آهنگساز جوان و خوشفکر پاپ ایرانی است که با آثار و رفتار اجتماعیاش حاشیههایی ایجاد کرده است. پس از انتشار ویدیوی پاره سنگ خبر ممنوعالفعالیت شدن او شایع شد.
از چهره های محبوب این روزهای موسیقی پاپ میتوان به مهدی یراحی خواننده، آهنگساز، تنظیم کننده و نوازنده جوان و خوش ذوق اشاره کرد. خوانندهای که با آثار اجتماعی و ضد جنگش برای خود دردسرهایی ایجاد کرده است. برای آشنایی بیشتر با بیوگرافی مهدی یراحی و فعالیتهای او با ما همراه باشید.
بیوگرافی مهدی یراحی
مهدی یراحی در ۲۳ آبان سال ۱۳۶۰ در اهواز به دنیا آمده است. او در رشته کارگردانی تحصیل کرده و به فیلمنامه نویسی نیز علاقه دارد، اما در حال حاضر فقط در حوزه موسیقی و خوانندگی فعالیت میکند. مهدی در سالهایی که ۱۰ تا ۱۳ ساله بود با شرکت در مسابقات تلاوت قرآن، ناخودآگاه مجذوب موسیقی درونی آیهها و آهنگ چینش کلمات میگردد.
از آن پس در مقطع راهنمائی تلاشهای جسته و گریختهای برای حضور در دنیای موسیقی میکند؛ اما پیگیری جدیاش در دنیای موسیقی، با طی کردن دورهی آموزش تئوری موسیقی تحت نظر “علی کسرائی” که تنها معلم موسیقیاش بوده است، آغاز میشود. او نواختن سازهای گیتار و پیانو را کاملا تجربی و بر اساس استعدادش فراگرفته و در نوازندگی آنها مسلط است.
یراحی خوانندهای خوزستانی است که هم به فارسی و هم به عربی میخواند و طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده است. اخیرا این خواننده با انتشار آلبوم سه گانه اجتماعی اولش (با سه ترانه سرسام از اشعار مونا برزویی، پاره سنگ از روزبه بمانی و انکار از آمانج آذرمی) جنجالهایی ایجاد کرده و ممنوعالفعالیت شده است. البته شروع خوانندگی یراحی نیز با عدم دریافت مجوز روبرو بود و سالها با آهنگسازی برای او گذشت.
پدر و مادر مهدی یراحی
مهدی یراحی اولین حامی اش برای حضور در عرصهی موسیقی را مادرش میداند. سپس در ادامه راه از حمایت پدر نیز بهرهمند میشود. او یک تکآهنگ با نام «مادر» نیز در کارنامه خوانندگی خود دارد.
مهاجرت به تهران
مهدی یراحی در ۱۹ سالگی تصمیم میگیرد به تهران مهاجرت و موسیقی را به صورت حرفهای دنبال کند. در این سال او اولین آلبومش «هجرت» را به وزارت ارشاد عرضه کرد، اما مجوز نگرفت و هرگز وارد بازار موسیقی مجاز نشد. در سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۳ نیز چنین اتفاقی رخ میدهد و آلبوم هایش کماکان مجوز نمیگیرد! در این مدت او راهش را با آهنگسازی برای خوانندگان از جمله «حمید استیری» ادامه میدهد.
آغاز شهرت مهدی یراحی
مهدی یراحی در سال ۱۳۸۸ با خواندن آهنگ «هوای تو» برای تیتراژ برنامه ماه عسل به شهرت رسید. او همچنین با بازخوانی ترانه عربی «علی مودک» ساخته کاظم الساهر که یکی از ترانههای قدیمی عراقی است؛ در خوزستان به شهرت و محبوبیت فراوانی دست یافت.
اولین آلبوم با مجوز
در سال ۱۳۹۰ مهدی یراحی آلبوم «منو رها کن» که سه سال برای آن تلاش کرده و وقت گذاشته بود تا آلبومی درخور ارائه دهد؛ با مجوز وزارت ارشاد روانه بازار و منتشر شد. آهنگ «تو بر میگردی» با تنظیم سیروان خسروی؛ خواننده و آهنگساز سرشناس کشورمان، از آهنگهای محبوب این آلبوم است.
حاشیههای ویدیوی پاره سنگ و کنسرت اهواز مهدی یراحی
اگرچه یراحی روحیه منتقد و معترضش را به مسایل اجتماعی، در رابطه با ریزگردها و آلودگی هوای زادگاهش اهواز نشان داده بود، و بهخاطر اقداماتش مدتی از دریافت مجوز کنسرت در اهواز محروم شده بود اما در دی ماه ۹۷ حمایت او از کارگران فولاد اهواز و بعد انتشار موزیک ویدیوی پاره سنگ برای او جنجالهای بزرگتری آفرید.
مهدی یراحی ۶ دیماه در کنسرتی که در اهواز داشت با پوشیدن لباس کارگران فولاد از آنها حمایت کرد. فردای آن روز یعنی ۷ دی ۹۷ نیز ویدیوی آهنگ پاره سنگ را منتشر کرد که هم متن شعر و هم المانهایی در ویدیوی آن مفاهیم ضد جنگ داشت. یراحی در این ویدیو لباسی نظامی به تن کرده و با کلاه روسی به سر و بازوبندی با طرح دولت آلمان نازی بر بازو به اجرا میپرداخت.
در پس زمینه ویدیو نیز صحنههایی از دردها و رنجهای مردم به تصویر کشیده شده بود. یک هفته بعد از انتشار خبری مبنی بر اینکه «مهدی یراحی ممنوع الفعالیت شد» در میان مردم و رسانهها شایع گردید. خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان در این رابطه نوشته بود: ویدیو منتشر شده از «پاره سنگ» در فضای مجازی ذهن بسیاری از کاربران را با توجه به تصاویر خاکستری و متن ترانه توهین آمیز، درگیر کرده و برخیها در صفحات خود از انتشار جدیدترین آهنگ مهدی یراحی انتقاد کردند.
مجید فروغی مدیر روابط عمومی معاونت هنری در گفتگو با خبرنگار حوزه موسیقی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در واکنش به این کلیپ منتشر شده، اظهار کرد: کلیپ و متن شعر منتشر شده «پاره سنگ» در فضای مجازی با کلیپی که دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز داده، مغایرت دارد و تحریف شده است.
یراحی در پاسخ به موضوع این تفاوت در موزیک ویدیو گفته بود:
«زمان جنگ هم بسیاری از رزمندگانی که در جبههها حتی تبدیل به نمادهای مقاومت شدند، شناسنامههای خودشان را دستکاری میکردند و یک جورهایی سر پدر و مادرشان و حتی مسئولان گزینش جنگ کلاه میگذاشتند و به جبههها میرفتند. تا امروز قانونمند کار کردهام اما یک جاهایی نداشتن جسارت در برخی مدیران، باعث خودسانسوری میشود که در عرصههای مختلف چون سینما، کتاب و موسیقی، مردم را به سطح بردهاست. هنرمند کارش پرسشگری و ایجاد سؤال و رساندن حرف مردم به مسئولان و تلطیف فضای بین این دو است.
اگر هنرمند بخواهد صدای مردمش نباشد و فقط بخواهد پول چاپ کند و عاشقانه بخواند تا راحت مجوز بگیرد، اینکه دیگر نامش هنر متعهد نیست! بیش از یک سال برای گرفتن مجوز «پاره سنگ» رفتیم و آمدیم. میگفتند مجوز نمیدهیم. با آقای عبدالجبار کاکایی که از مسئولان اصلی واحد شعر هستند صحبت کردم و گفتند ما به این شعر مجوز دادهایم. یکی دو کلمه بود که دوستان تأکید داشتند عوض شود، بقیه شعر کامل مجوز دارد و در کتابخانه ملی ثبت شدهاست.
دوستان نظارت گفتند «چرا به ختم جنگ این همه درنگ خورد و یه نسل دیگه رفت جنگ برنگشت» فقط همین خط شعر صلاح نیست. اینجا حس آن رزمنده به من دست داد که مجبور است شناسنامه اش را عوض کند، چون احساس خطر میکند.» یراحی افزود: «گفتند بازوبند حزب نازی را بستهاید و به شهدا توهین کردهاید! من یک کار ننگ بر جنگ و ضدجنگ درست کردهام. چه کسی هست که بگوید من با جنگ موافقم؟ من اصلاً با او بحثی ندارم و خودم، خودم را ممنوع الفعالیت میکنم»
مهدی یراحی پس از کنسرت اهواز ۶ دی ۹۷ تا کنون کنسرت دیگری اجرا نکرده؛ اما تک آهنگی به نام اهل النخل را پس از حوادث سیلهای ابتدای سال ۹۸ منتشر کرده است. شعر این آهنگ به زبان عربی است و در آن بارها میگوید که جز خدا فریادرسی نداریم. موزیک ویدیوی این آهنگ درد و رنجهای مردم سیلزده خوزستان را به تصویر میکشد.
ممنوعیت از کار
مهدی یراحی در طول فعالیتهای خود با ممنوعیتهایی مواجه شده است که به برخی از این موارد در زیر اشاره شده است:
- دی ۱۳۹۷، کنسرت تالار آفتاب اهواز به دلیل پوشیدن لباس کارگرها و حمایت از آنان
- دی ۱۳۹۷، به دلیل انتشار موزیک ویدیوی «پارهسنگ»
- لغو مجوز کنسرت ۲ اسفند تهران مهدی یراحی و نپذیرفتن فرم درخواست اجرا کنسرت توسط دفتر موسیقی ارشاد
- بهمن ۱۳۹۷، مهدی یراحی با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی خود خبر داد که توسط وزارت ارشاد از فعالیتهای هنری منع شده و مجوز تمامی کنسرتهای او در تهران و شهرستانها را لغو کردهاند. بیبیسی فارسی در بخش خبر تلویزیونی خود گزارش داد: «مقامها از آقای یراحی خواستهاند عذرخواهی کند اما او گفته عذرخواهی نمیکند».
- پس از شش ماه ممنوعالکاری مجوز کنسرت تهران مهدی یراحی در ۲۶ تیر ۱۳۹۸ صادر شد اما بعد از اجرای این کنسرت و به دلیل همخوانی قطعهٔ پاره سنگ توسط مردم در پایان کنسرت و بازتاب این همخوانی در بسیاری از رسانهها، یراحی دوباره با حملهٔ رسانههای محافظهکار و وابسته به حاکمیت مانند کیهان، فارس و تسنیم با خطر ممنوع شدن فعالیت مواجه شد. محمد اللهیاری مدیر کل دفتر موسیقی در گفتگو با خبرنگار تسنیم دربارهٔ احتمال ممنوع شدن فعالیت یراحی گفت پس از دریافت توضیحات مکتوب برگزارکننده کنسرت ۲۶ تیر، تشکیل جلسه میدهیم و دراینباره تصمیم میگیریم. پس از گذشت یک ماه مجوز اجرای تور کنسرت خوزستان از طرف ادارهٔ ارشاد لغو گردید. روند این محدودیتها برای اجرای مهدی یراحی و گروهش در استانهای دیگر مانند اصفهان هم ادامه پیدا کرد و مجوز تمدید کنسرت تهران به تاریخ ۲۵ مرداد ۱۳۹۸ با تأخیری بیست و چند روزه و تنها هفت روز قبل از اجرا صادر شد.
- مهدی یراحی ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ از ممنوعالکار شدن مجدد خود خبر داد و اعلام کرد تمامی کنسرتهایش لغو شده است. او یادداشتی را در صفحات اجتماعی خود منتشر کرد و نوشت: «اینجانب مهدی یراحی، توسطِ مجموعهٔ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (این بار به سبب گفتههایم در کنسرتهای اهواز و کرج و … و اساساً به جهت سیاق و نگرشم) تا اطلاع ثانوی عملاً از کار در سرزمینم ممنوع شدهام. بههمین دلیل روند اخذ مجوز برای اجراهای من در تمامی کنسرتهای تهران و شهرستانها مسدود و مجوزهای از پیش صادر شده لغو گردید. تا به امروز از محدودیتها و ناملایماتِ تحمیل شده طی یک سال گذشته سخنی نگفتهام که در صورت نیاز به آن موارد هم خواهم پرداخت؛ اما همچون گذشته فارغ از تمامی خساراتِ معنوی و مادی بیگمان بزرگترین ضایعهٔ این ممنوعیت، محروم ماندن از دیدارِ شما مخاطبان عزیز است. تمام سانسهای اجرا نشده، در کارنامهٔ حرفهای من ثبت خواهد شد.»
علاقههای مهدی یراحی
موسیقی و خوانندههای مورد علاقه مهدی یراحی
خواننده محبوب پاپ در رابطه با علاقه مندی و تاثیرپذیری هایش در دنیای موسیقی؛ از گروه «پینک فلوید» به خصوص آلبوم the wall آنها به عنوان جریانی به شدت تاثیرگذار بر آهنگسازی اش یاد میکند. همچنین «ونجلیز» را اسطوره ملودی سازی خود میداند و اعتقاد دارد که ونجلیز، موسیقی را با زبانی ساده، اما بسیار عمیق عرضه میکند. او در میان خوانندگان ایرانی، صدای استاد محمدرضا شجریان، فرهاد مهراد، ابراهیم حامدی، داریوش اقبالی، معین، فریدون فروغی و مرحوم هایده را بسیار میپسندد. همچنین ام کلثوم و عبدالحلیم حافظ را که از بزرگترین خوانندگان موسیقی عرب هستند از خوانندگان محبوب او هستند.
کتابهای مورد علاقه مهدی یراحی
مطالعه و کتاب خوانی، بخش مهم و اجتناب ناپذیری در زندگی مهدی یراحی است. او از آثار دکتر علی شریعتی و پائولو کوئلیو به عنوان کتابهای محبوبش نام میبرد.
دوستان مهدی یراحی
مهدی یراحی در میان هنرمندان و همکارانش دوستهای فراوان دارد، اما رابطه دوستی اش با احسان علیخانی نزدیکتر است. او در این رابطه میگوید: «امام علی (ع) میفرماید دوست، برادری است که تو انتخاب میکنی و من احسان علیخانی را به عنوان برادرم انتخاب کردم. او در رفاقت تمام قد پشت من ایستاده و حمایتش در زندگی خصوصی من لحظه به لحظه دیده میشود.»
آثار هنری مهدی یراحی
آلبوم های منتشر شده
- ۱۳۹۰ منو رها کن
- ۱۳۹۲ امپراطور
- ۱۳۹۴ مثل مجسمه
- ۱۳۹۵ آینه قدی
- ۱۳۹۷ سهگانه اجتماعی اول
- ۱۳۹۸ سهگانه عاشقانه اول
- ۱۳۹۹ سهگانه اجتماعی دوم
تک آهنگ ها
- ۱۳۸۹ تابوت خالی
- ۱۳۹۰ مرز
- ۱۳۹۰ هر جای دنیایی دلم اونجاست
- ۱۳۹۰ امشبم گذشت
- ۱۳۹۰ جذابتر
- ۱۳۹۰ عیدی
- ۱۳۹۱ دیوار
- ۱۳۹۱ به من نگاه کن
- ۱۳۹۱ یه چیزی بگو
- ۱۳۹۰ قاصدک
- ۱۳۹۱ مهم اینه
- ۱۳۹۲ سازش
- ۱۳۹۲ من علمک (عربی)
- ۱۳۹۳ فصل بهار
- ۱۳۹۳ غزال (عربی)
- ۱۳۹۳ بغض تو
- ۱۳۹۳ اذان
- ۱۳۹۳ خدا به همرات
- ۱۳۹۳ آتشکده
- ۱۳۹۳ فکر من نباش
- ۱۳۹۴ آشوب
- ۱۳۹۴ چرا نمیرسی
- ۱۳۹۴ خاک
- ۱۳۹۵ نگو نگفتی
- ۱۳۹۵ نفس
- ۱۳۹۵ حاجت
- ۱۳۹۵ سرما نزدیکه
- ۱۳۹۶ چه چیزا شنیدم
- ۱۳۹۶ بیست و یک روز بعد
- ۱۳۹۶ چشم تو
- ۱۳۹۶ پاییز
- ۱۳۹۶ همیشه با من باش
- ۱۳۹۶ حیک (عربی و فارسی)
- ۱۳۹۷ تلقین
- ۱۳۹۷ صورتک
- ۱۳۹۷ سرسام
- ۱۳۹۷ پاره سنگ
- ۱۳۹۷ انکار
- ۱۳۹۸ اهل النخل
- 1398 نمیشه ادامه داد
- 1398 طلوع میکنم
- 1399 اسرار
- 1399 دخترانه
- 1399 لاک پشت
- 1399 عکس شد
- 1400 اهواک
- 1400 وداع بعد از رفتن
همکاری ها با تلویزیون و سینما
- ۱۳۸۶ منو رها کن (خواننده، آهنگساز و تنظیم کننده) تیتراژ پایانی برنامه «شب شیشهای»
- ۱۳۸۵ منو زیر سایه خودت بگیر (خواننده و آهنگساز) تیتراژ برنامه «منو زیر سایه خودت بگیر»
- ۱۳۸۵ به من چیزی بگو (خواننده و آهنگساز) بهروز صفاریان تیتراژ برنامه «مثل ماه»
- ۱۳۸۶ بوی عیدی (آهنگساز) تیتراژ برنامه «بوی عیدی»
- ۱۳۸۶ شب شیشهای (خواننده و آهنگساز) تیتراژ ابتدایی برنامه «شب شیشهای»
- ۱۳۸۷ تنها نرو (آهنگساز) تیتراژ سریال «هویت»
- ۱۳۸۸ هوای تو (خواننده و آهنگساز) تیتراژ برنامه «ماه عسل»
- ۱۳۹۰ من عاشقت شدم (آهنگساز) تیتراژ پایانی سریال «ساختمان پزشکان»
- ۱۳۹۰ مرز (خواننده و آهنگساز) تیتراژ برنامه «کمی متفاوت»
- ۱۳۹۰ هرجای دنیایی دلم اونجاست (خواننده و آهنگساز) تیتراژ برنامه «ماه عسل»
- ۱۳۹۲ سازش (خواننده و آهنگساز و تنظیم کننده) تیتراژ برنامه «ماه عسل»
- ۱۳۹۳ فصل بهار۹۳ (خواننده) تیتراژ برنامه «سه ستاره»
- ۱۳۹۳ بغض تو (خواننده و آهنگساز) تیتراژ برنامه «ماه عسل»
- ۱۳۹۴ فصل بهار۹۴ (خواننده) تیتراژ برنامه «سه ستاره»
- ۱۳۹۴ عید من (آهنگساز) تیتراژ قسمت دوم برنامه «سه ستاره»
- ۱۳۹۵ فصل بهار۹۵ (خواننده) تیتراژ برنامه «سه ستاره»
- ۱۳۹۵ نفس (خواننده و آهنگساز و تنظیم کننده) تیتراژ فیلم سینمایی «نفس»
- ۱۳۹۶ علی دریاست (آهنگساز) تیتراژ «ماه عسل» (ویژه شبهای قدر)
- ۱۳۹۶ بیست و یک روز بعد (خواننده) تیتراژ فیلم سینمایی «بیست و یک روز بعد»
مهدی یراحی و مونا برزویی ترانهسرا
همکاری با سایر خوانندگان
- ۱۳۸۵ هنوز سردمه( تنظیم کننده) – آلبوم «یاد من باش» از فرزین بابائی
- ۱۳۸۵ وسوسه (آهنگساز و خواننده) – آلبوم «مجرم» از حسین استیری
- ۱۳۸۵ مُجرم (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «مجرم» از حسین استیری
- ۱۳۸۵ گناه عشق (آهنگساز) – آلبوم «مجرم» از حسین استیری
- ۱۳۸۵ یادم تو را فراموش (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «مجرم» از حسین استیری
- ۱۳۸۵ مریم (آهنگساز) – آلبوم «مجرم» از حسین استیری
- ۱۳۸۶ یه سری به ما بزن (آهنگساز و تنظیم کننده) – تکآهنگ از حسین استیری
- ۱۳۸۷ تبعیدی (آهنگساز) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ زخمه (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ به من خوبی نکن (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ چند سال از امشب بگذره (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ ما عاشق هم بودیم (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ حرفامو باور کن (تنظیم کننده) – آلبوم «بیخوابی» از سعید شهروز
- ۱۳۸۷ تصویر رؤیا (آهنگساز )- آلبوم «معجزه خاموش» از داریوش اقبالی
- ۱۳۸۷ میراث عاشقی (آهنگساز) – تکآهنگ از سروش
- ۱۳۸۸ کوه (آهنگساز و تنظیم کننده )- آلبوم«چهارده» از علی لهراسبی
- ۱۳۸۸ با حسین (آهنگساز و تنظیم کننده) – آلبوم «سلام آقا» کار مشترک چند خواننده برای ماه محرم
- ۱۳۸۸ ماه قبیله (آهنگساز) – آلبوم «سلام آقا»
- ۱۳۸۹ تو ازم چی میخوای (آهنگساز) – تکآهنگ از سعید سام
- ۱۳۹۰ وابسته (آهنگساز) – تکآهنگ از فرزاد فتاحی
- ۱۳۹۱ لیلا (آهنگساز ) – تکآهنگ از علی لهراسبی
- ۱۳۹۱ من عاشقت شدم (آهنگساز) – آلبوم «جاده رؤیاها» از سیروان خسروی
- ۱۳۹۳ دلشوره ۲ (آهنگساز) – آلبوم «پنجشنبه» از بابک برهانی
- ۱۳۹۴ تحمل (آهنگساز) – تک آهنگ از شهروز غفوری نیا
- ۱۳۹۴ عید من (آهنگساز ) – تک آهنگ از احسان نیزن
- ۱۳۹۶ علی دریاست (آهنگساز) – تک آهنگ از مهدی یغمایی و ایمان قیاسی
افتخارات و جوایز مهدی یراحی
- برندهٔ تندیس بهترین آلبوم موسیقی پاپ (برای آلبوم «امپراطور»)، بخش کارشناسی، از دومین جشنوارهٔ سالانهٔ موسیقیما در سال ۱۳۹۲
- برندهٔ تندیس بهترین قطعهٔ موسیقی پاپ (برای قطعهٔ «امپراطور»)، بخش کارشناسی، از دومین جشنوارهٔ سالانهٔ موسیقیما در سال ۱۳۹۲
- جایزه باربد بهترین خواننده موسیقی پاپ (برای آلبوم «آینه قدی») در جشنواره موسیقی فجر (بازه زمانی مهر ۹۵ تا مهر ۹۶)
- اجرای قطعه موسیقی تیتراژ فیلم سینمایی «بیست و یک روز بعد» در مدت کوتاهی به پربازدیدترین قطعه این خواننده در اپلیکیشن رادیو جوان تبدیل شد.
- اجرای قطعه «نفس» برای فیلم سینمایی «نفس» ساخته نرگس آبیار، در کمتر از دو روز، ۳ میلیون بار دانلود و شنیده شد.
- قطعه «نگو نگفتی» که قرار بود تیتراژ پایانی برنامه «ماه عسل» در سال ۱۳۹۵ باشد اما موفق به کسب مجوز از صدا و سیما نشده بود؛ در «تماشاخانه» سایت «موسیقی ما» رکورد بیش از یک میلیون بار دانلود را از خود به جای بگذارد و محبوبترین قطعه ماه لقب گرفت.
منبع: ستاره