نوشیدنیهای شیرین ممکن است یکی از عوامل ابتلا به سرطان دهان باشند

وقتی صحبت از نوشیدنیهای حاوی شکر به میان میآید، شاید تنها نگرانی شما پوسیدگی دندان نباشد؛ پژوهش جدیدی نشان میدهد این نوشیدنیهای شیرینشده ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را نیز افزایش دهند.
پژوهشگران دانشگاه واشنگتن با بررسی دادههای یک پایگاه اطلاعات سلامت عمومی، عادات غذایی ۱۶۲٬۶۰۲ زن را بررسی کردند که ۱۲۴ نفر از آنها طی یک دوره ۳۰ ساله به سرطان دهان مبتلا شده بودند.
بهگزارش زومیت به نقل از ساینس آلرت، زنانی که در روز یک یا چند نوشیدنی شیرین مصرف میکردند، در مقایسه با زنانی که در ماه کمتر از یک نوشیدنی شیرین مصرف میکردند، ۴٫۸۷ برابر بیشتر درمعرض ابتلا به سرطان دهان قرار داشتند.
زنانی که الکل مصرف نمیکردند یا خیلی کم مصرف میکردند و همچنین سیگار نمیکشیدند، اما روزانه یک یا چند نوشیدنی شیرین مینوشیدند، ۵٫۴۶ برابر بیشتر از زنانی که کمتر از یک نوشیدنی شیرین در ماه مصرف میکردند، درمعرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار داشتند. پژوهشگران در مقالهی خود مینویسند: «میزان ابتلا به سرطان حفره دهان در میان افرادی که سیگار نمیکشند و افراد جوانی که عوامل خطر مرسوم را ندارند، در سراسر جهان رو به افزایش است.»
در مطالعه جدید مشخص شد مصرف زیاد نوشیدنیهای شیرینشده با شکر، حتی در زنانی که سیگار نمیکشند یا الکل مصرف نمیکنند و در حالت عادی درمعرض خطر کم برای ابتلا به سرطان دهان هستند، باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری میشود.
مطالعه رابطه علت و معلولی مستقیم را نشان نمیدهد و ممکن است عوامل تاثیرگذار دیگری وجود داشته باشند که پژوهشگران آن را در مطالعه خود درنظر نگرفتهاند. بااینحال، ارتباط مشاهدهشده به اندازهای قوی است که نشان دهد احتمالا رابطهای بین این موارد وجود دارد.
معمولاً سرطان دهان با عواملی مانند سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل و عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مرتبط است. اکنون نگرانی آن است که موارد ابتلا به سرطان دهان در افرادی که این عوامل را ندارند، به سرعت در حال افزایش باشد. بنابراین، ممکن است عوامل دیگری نیز نقش داشته باشند که قبلاً شناسایی نشدهاند.
یکی از دلایلی که به عنوان علت افزایش موارد سرطان دهان مطرح شده است، تغییر عادات غذایی ما است. غذاهای ناسالمی که بسیاری از ما بهطور منظم مصرف میکنیم، ممکن است موجب آغاز واکنشهای التهابی بلندمدت ازسوی سیستم ایمنی بدن شوند.
رژیمهای غذایی حاوی قند افزوده ممکن است باعث التهاب مزمن و درنهایت افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان شوند
رژیم غذایی غربی که با مصرف بالای چربیهای اشباعشده، غذاهای فرآوریشده و قندهای افزوده مشخص میشود، بهعنوان عامل خطر مبتلا به سرطانهای دستگاه گوارش شناخته شده است. پژوهشگران مینویسند: «رژیمهای غذایی با قند افزوده بیشتر ممکن است باعث التهاب مزمن شوند که این التهاب میتواند به نوبهی خود به افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان منجر شود.»
مطالعه جدید محدودیتهایی نیز دارد. این مطالعه فقط دادههای مربوط به زنان را بررسی کرده و تعداد نسبتاً کمی از موارد سرطان را پوشش داده است. پژوهشگران توصیه میکنند دادههای بیشتری جمعآوری و ارزیابی شود تا ارتباط احتمالی این موضوع بهتر مورد بررسی قرار گیرد.
یافتههای مطالعه جدید دلیل دیگری است که نشان میدهد علاوه بر غذایی که میخوریم باید مراقب نوشیدنیهای خود نیز باشیم. هرچند خطرات نوشیدنیهای شیرین قبلاً شناخته شده بودند، حالا متوجه شدهایم این نوشیدنیها چقدر میتوانند برای سلامتی مضر باشند.
رائول زامورا راس، همهگیرشناس موسسه انکولوژی کاتالان در اسپانیا که در مطالعه جدید مشارکتی نداشت، میگوید: «روششناسی و کیفیت مطالعه عالی است و دادهها با دقت بالایی تجزیهوتحلیل شدهاند.» او میافزاید: «مطالعات بیشتری برای تأیید این ارتباطها لازم است و همچنین باید بررسی شود که آیا نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی نیز به همان اندازه مضر هستند یا خیر؛ زیرا بسیاری از افراد به جای نوشابههای حاوی شکر، نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی را مصرف میکنند.»
مطالعه در مجلهی JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery منتشر شده است.